Hoe laat ik mijn werk reviewen?
Facebook_like_thumbAls fotograaf kom je op een bepaald punt waarbij veel mensen je werk gaan appreciëren. Je krijgt likes, loves, retweets, etc … Het is als fotograaf dan gemakkelijk om in de val te trappen van het niet in perspectief te plaatsen. Iedereen houdt van je werk, dus waar zou je nog de motivatie halen om te evolueren en bij te leren? Sommige fotografen gaan daar zelfs zo ver in dat ze denken dat ze niets meer bij te leren hebben. Of ze vinden één ding waar ze goed in zijn en blijven dat één ding opnieuw en opnieuw doen en groeien niet meer.

 

 
Ik probeer trots te zijn op mijn werk en wat ik bereikt heb, maar tegelijk te beseffen dat ik nog veel te leren heb. Ik probeer actief te blijven evolueren.

 

De beperkingen van “kritiek”

Er zijn verschillende manieren waarop ik mijn skills verbeterd heb. Maar één zaak dat me veel heeft geholpen is mijn werk laten bekritiseren door anderen. Echter, je werk laten bekritiseren heeft zijn beperkingen.

 

Ten eerste wordt je werk bekritiseerd binnen een heel erg nauw kader. De persoon die je foto bekijkt heeft ook echt alleen maar de foto om op af te gaan. Hij weet niet waarom je de foto genomen hebt, tegen welke problemen je opgelopen bent, wat je zelf geleerd hebt uit het maken van de foto, of je er zelf blij mee was, welke settings je gebruikt hebt, hoe je opstelling was, etc … Ten tweede krijg je een mening, een opinie. De waarde van die mening hangt sterk af van de persoon die de mening geeft. De meeste fotografen weten ook niet hoe ze constructieve feedback moeten formuleren. Of je krijgt weer complimenten, die altijd leuk zijn, maar die je geen stap verder helpen.

 

16299226_10158226421755323_4189481258998003981_nJoe Edelman

Puur door toeval kwam ik bij Joe Edelman terecht. Hij is een advertising/editorial fotograaf uit Allentown. Hij shoot vooral beauty en fashion, heeft publicaties in Maxim, Cosmopolitan, … En is een mentor/coach voor modellen. Hij maakt al jaren youtube video’s om fotografen technieken bij te leren en is vorig jaar begonnen aan het uitbouwen van een educatieplatform via zijn I shoot people youtubekanaal en facebookgroep.

 

De “I shoot people” groep

Op het eerste zicht is zijn facebookgroep een fotografiegroep zoals een ander. Je post een foto en je krijgt feedback over de foto. Dus wat maakt deze groep uniek? Het zit hem in twee zaken: hoe de foto’s gepost moeten worden en hoe er feedback gegeven moet worden.

 

Fotografen moeten foto’s posten met een hele hoop informatie:
  • Wat is je ervaring als fotograaf?
  • Wat waren de settings? (sluitersnelheid, diafragma, ISO)
  • Welk materiaal heb je gebruikt?
  • Hoe was je licht opgesteld?
  • Waarom heb je de foto genomen?
  • Was je tevreden over de foto?
  • Was het model tevreden?
  • Tegen welke problemen ben je opgelopen?
  • Wat zou je anders doen als je deze foto opnieuw zou nemen?
  • Welke specifieke vraag heb je bij deze foto?
Het dwingt je om zelf al over je foto na te denken voor je hem upload en toe te geven dat er ruimte is voor verbetering. Het geeft de persoon die de foto bekijkt ook een referentiekader om zijn feedback in te geven. Foto’s zonder deze informatie worden direct verwijderd.

 

lighting-diagram-1483561279Verder is het ook belangrijk dat je een foto post die gepland was. Iets waar je over hebt nagedacht, gepland en uitgevoerd hebt. Geen snapshots of foto’s waarvan je zegt “ik was eens iets aan het proberen …”. Zorg dat je achter je werk kan staan en dat je enkel de beste foto van de shoot post.

 

Leren feedback geven

Van de persoon die de feeback geeft, worden er ook zaken verwacht. Zo wordt er gevraagd om enkel opinies en suggesties te geven als je er ook echt “real world experience” mee hebt, en niet zomaar iets vertelt dat je ergens eens gelezen hebt. Joe vraagt ook dat je feedback geeft die effectief helpt om de fotograaf zijn skills te verbeteren. Zoals hij het zelf zegt: “any idiot can point out a problem”.

 

De groep is niet bedoeld om je ego te strelen, het gaat hem om het leren. Wat de meesten niet begrijpen is dat de groep ook niet bedoeld is om andermans werk te bekritiseren. Het is ook niet de bedoeling om de poster de pap in de mond te geven. Joe wil dat de poster zelf nadenkt over hoe hij zijn fotografie kan verbeteren. Er wordt aangemoedigd om niet zomaar je mening te geven, maar om vragen te stellen over de foto. Het is een “fine line” die hij bewandelt tussen je dwingen na te denken en je effectief tips te geven die jouw niveau omhoog gaat halen.

 

Encyclopedie aan informatie

Een zeer groot voordeel aan de groep is dat, door de vereisten bij het posten, de groep één grote encyclopedie wordt aan foto’s met alle informatie. Als je klikt op de “Foto’s” tab, dan krijg je honderden foto’s te zien. Wil je weten hoe één van die foto’s gemaakt is? Klik dan op de foto en je ziet het hele verhaal er naast staan. Strobox heeft een soortgelijk concept, maar in Joe zijn groep vind je nog meer informatie per foto.

 

De “strenge” leraar

maxresdefaultJoe zelf is een enthousiaste, energieke fotograaf met een heel duidelijke visie. Hij neemt geen blad voor de mond en staat bekend over zijn “rants”. Hij doet me denken aan die strenge leraar die je vroeger had in het middelbaar, die riep, geen tegenspraak duldde en geen schrik om je de klas uit te gooien. Zo zegt hij ook regelmatig dat hij geen tijd of zin heeft om te discussiëren en dat als je het niet eens bent met hem, dat hij liever heeft dat je de groep verlaat. Hij steekt geen tijd in mensen die niet willen volgen of eindeloze discussies willen voeren, daar zijn andere groepen voor.

 

In het begin had ik het daar moeilijk mee.  Een “forum” is tenslotte per definitie een plaats waar je verschillende viewpoints gaat bespreken  Echter, hoe langer ik in zijn groep zit, hoe meer ik besef dat dit juist de sterkte is van zijn groep.  Er is geen “noise”, geen afleiding, geen tijdsverspilling.  Joe zelf erkent wel dat er een meerwaarde is in het discussiëren van opinies, maar daar staat zijn groep niet voor.  Zijn groep is gericht op leren en niets anders.  Alle nutteloze persoonlijke viewpoints worden ontmoedigd of verwijderd.  Enkel real life experience en nuttige oplossingen.
 

Naamloos-3Live Checkin’s

Zijn facebookgroep is een grote meerwaarde, maar waar ik veel van bijleer zijn zijn “live checkin’s”. Een aantal dagen in de week doet hij een live video waarbij hij vragen beantwoordt en foto’s uit de groep beoordeelt. Het is vooral bij die beoordeling dat je hem soms dingen hoort zeggen waarbij je eerder nog niet had bij nagedacht. Het geeft je ook de kans om live vragen te stellen. Jammer genoeg zijn zijn live uitzendingen meestal rond 6 pm, wat ongeveer middernacht is hier in België. Maar je kan de live video’s altijd nog terugkijken in zijn groep.
 

Naamloos-4YouTube TOGchat’s en instructievideo’s

Naast de live checkin’s, doet Joe ook 2 youtube TOGchat’s per week. Elke maandag doet hij daar ook reviews van foto’s en beantwoordt hij vragen. Elke donderdag doet hij reviews van websites en spreekt hij over marketing. Daarnaast maakt hij ook nog 2 instructievideo’s per week die hij ook verdeeld via youtube.  Joe maakt er geen geheim van dat hij zijn inkomsten vergaard met zijn YouTube video’s en dat dat dan ook zijn doel is.  Hij maakt echter geen compromissen in de kwaliteit van zijn werk.  Hij blijft trouw aan zijn eigen visie, ook al moest het hem kijkers kosten.  De service die hij biedt op zich, is volledig gratis.  Echter, hij heeft ook een Patreon account voor de hardcore fans die hem willen steunen in zijn werk en toegang willen tot nog extra content

 

Conclusie en links

Dus ben je op zoek naar een manier om je fotografie te verbeteren? Wil je meer dan gewoon je ego te laten strelen? Ga dan zeker eens een kijkje nemen in de groep of op zijn youtube kanaal.

 

De groep: https://www.facebook.com/groups/ispphotographers/
Het youtubekanaal: https://www.youtube.com/user/PhotoJoeEdelman
Zijn Patreon account: https://www.patreon.com/joeedelman